کنترل شیمیایی بیماری شانکر ریزوکتونیایی سیب‌زمینی با استفاده از قارچ‌کش‌های آماده مصرف پنسیکورن و ایپرودیون+ کاربندازیم

نویسندگان

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور

10.22092/jppps.2024.132180

چکیده

بیماری شانکر ریزوکتونیایی با عامل Rhizoctonia solani، یکی از مهمترین بیماری‌های سیب‌زمینی در اغلب مناطق کشت این محصول استراتژیک است. بیماری به‌صورت مرگ گیاهچه، شانکر ساقه زیرزمینی، قطع استولون و شوره سیاه غده در مراحل مختلف رشد گیاه ایجاد می‌شود. بیماری در اغلب مزارع ایران شایع بوده و در صورت عدم توجه به دستورالعمل‌های کنترل بیماری، خسارت چشم‌گیر متوجه زارعین می‌شود. در اثر این بیماری کاهش عملکرد در واحد سطح و بازارپسندی محصول باعث خسارت مالی به کشاورزان می‌شود. آغشته کردن کامل غده‌های بذری سیب‌زمینی قبل از کاشت، با قارچ‌کش‌های زیستی و شیمیایی موثر و غلظت مناسب، بهترین روش پیشگیری و کنترل بیماری در مزرعه است. نتایج تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد که قارچ‌کش‌های مونسرن با مقدار 25/1 لیتر و رست‌آپ با مقدار سه لیتر، برای ضدعفونی ۱۰۰۰ کیلوگرم غده بذری در پیش‌گیری از بیماری شانکر ساقه زیرزمینی و شوره سیاه غده سیب‌زمینی موثر است.

کلیدواژه‌ها