معرفی قارچ‌کش هیدروکسید مس+ اکسی‌کلراید مس برای کنترل بیماری سفیدک کرکی گوجه‌فرنگی

نویسندگان

1 استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران

2 استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، ساری، ایران

10.22092/jppps.2024.132186

چکیده

بیماری سفیدک کرکی گوجه‌فرنگی با عامل Phytophthora infestans، یکی از بیماری‌های شایع و مهم این محصول در مناطق خنک و مرطوب در کشور است. عامل بیماری، اندام‌های هوایی گیاه گوجه‌فرنگی شامل برگ‌‌ها، ساقه‌ها و میوه‌ها را مورد حمله قرار می‌دهد و سبب بافت‌مردگی و از بین رفتن این اندام‌ها می‌شود. در این تحقیق، اثر قارچ‌کش هیدروکسید مس+ اکسی‌کلراید مس (‌بج؛ WG 28%) با مقدارهای 75/1، 2، 5/2 و 75/2 کیلوگرم در هکتار در کنترل بیماری سفیدک کرکی گوجه‌فرنگی در مقایسه با تیمار شاهد آب‌پاشی در استان‌های مازندران و هرمزگان مورد ارزیابی قرار گرفت. محلول‌پاشی کرت‌های آزمایش هم‌زمان با ظهور نخستین علائم بیماری سفیدک کرکی آغاز شد و با فواصل زمانی هفت روزه تکرار گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که قارچ‌کش بج، با مقدار 75/2 کیلوگرم در هکتار، در مقایسه با تیمار شاهد از کمترین شاخص شدت بیماری و بیش‌ترین کارآیی کنترل بیماری برخوردار است. با این حال در هر دو مکان اجرا، شاخص شدت بیماری و کارآیی کنترل بیماری مربوط به ‌تیمارهای بج، با مقدارهای 5/2 و 75/2 کیلوگرم در هکتار تفاوت آماری معنی‌داری با یکدیگر نداشت. بر این اساس، توصیه می‌شود که به‌منظور کنترل بیماری سفیدک کرکی در مزارع گوجه‌فرنگی، از حداقل مقدار مؤثر قارچ‌کش بج (5/2 کیلوگرم در هکتار) با فواصل زمانی هفت روزه استفاده شود. کاربرد حداقل مقدار مؤثر قارچ‌کش بج، در کاهش مصرف این قارچ‌کش طی فصل کشت گوجه‌فرنگی از تأثیر قابل توجهی برخوردار است.

کلیدواژه‌ها