کاربرد کائولین فرآوری شده در مدیریت بیماری سفیدک پودری سیب

نویسندگان

1 استادیار، مؤسسۀ تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

2 مربی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

3 دانشیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

10.22092/jppps.2025.133284

چکیده

بیماری سفیدک پودری با عامل  Podosphaera leucotricha یکی از بیماری‌های مهم سیب در ایران است که در اغلب موارد، کنترل شیمیایی آن اجتناب‌ناپذیر است. کـائولین ماد­ه­ای معدنی است که فـاقد اثرات مخرب زیست محیطی بوده و در دنیا برای استفاده در مدیریت آفات و بیماری­ها در قالب تولید محصول ارگانیک مطرح می‌باشد. در این تحقیق کارایی کائولین فرآوری شده با دوز سه و چهار درصد برای کنترل بیماری سفیدک پودری سیب در استان‌های خراسان رضوی، سمنان و خراسان­ شمالی بررسی شد. محلول ­پاشی‌ها در سه نوبت انجام شد. نوبت اول، قبل از باز­شدن جوانه‌های برگی، نوبت دوم، پس از ریزش گلبرگ‌ها و نوبت سوم دو هفته پس از محلول ­پاشی دوم نتایج نشان داد که کائولین در دوز چهار درصد کارآیی مناسبی در مدیریت بیماری سفیدک پودری سیب دارد. در خراسان رضوی میانگین درصد شدت بیماری برای کائولین با دوز چهار درصد، سه درصد و شاهد به ترتیب 60/22 ، 81/26 و 76/75 بود. در استان سمنان میانگین درصد شدت بیماری برای کائولین با دوز چهار درصد، سه درصد و شاهد به ترتیب 70/10 ، 35/10 و 45/49 ارزیابی شد. در استان خراسان شمالی کمترین درصد شدت بیماری با کائولین با دوز چهار درصد، سه درصد و شاهد به ترتیب 96/6 ، 9/8 و 14/85 بود.  بر این اساس کائولین فرآوری شده با دوز چهار درصد برای مدیریت بیماری سفیدک پودری سیب توصیه می­ شود. در صورت مشاهده علایم بیماری و مساعد بودن شرایط اقلیمی برای توسعه بیماری تناوب با سایر قارچ کش­های ثبت شده، به مدیریت بیماری کمک می­ نماید. لازم به ذکر است که کائولین اثر پیشگیری­ کننده داشته و نقش درمانی در فرایند مدیریت بیماری ندارد.

کلیدواژه‌ها